BME

Java-technológia Novák Áron 2012. 06. 02., szo - 13:05

A HIT tanszéken van egy jó kis tárgy Java-technológia néven, melyet Varga Endre és Sipos István tartanak. Az alapoktól indul a tananyag, de a végére kimondottan érdekes és mélyreható, nem triviális ismereteket tartalmaz a jegyzet, szinte élmény volt a vizsgára való felkészülés. Eddig nem ismertem a Garbage Collector működési stratégiáit, weak reference-ekről sem hallottam még, se nem tudtam igazán, hogy hogy lehet használni a JNI-t.

Simonyi Konferencia 2011

Novák Áron küldte be 2011. 04. 19., k - 20:23 időpontban

Idén először úgy döntöttem, hogy megnézem ezt a konferenciát. A nyitó momentumok kimaradtak, mivel 14:00-ig órám volt, de aztán jött az Ethical Hacking Papp Péter előadásában. Egy csöppet több szakmai részletet vártam, hiszen már javított, nem támadható megoldásokról volt szó, de így is remek előadás volt. Maradtam a magyar teremben utána (két teremben párhuzamosan zajlott), Kőnig Tibor folytatta a felhők "big picture" jellegű bemutatásával, örvendetes, hogy nem tűnt Microsoft reklámnak a mondandója. Két blokkot kihagyva Kis Gergely Mobilplatformjaira tértem vissza, ahol kevésbé volt pörgős és magával ragadó a külcsín, de nagyon korrekt összefoglalását hallhattuk a témának.

Bár sok újdonságot nem tudtam meg: az Android dömpingszerűen feltör, az Apple-t sem lehet leírni, pláne, hogy abban van a pénz jelenleg.
A konferencia abszolút csúcsa számomra Dr. Joseph Reger nagyívű fejtegetése volt, amiben megtudhattuk, hogy a teremben ülők jó része 10 év múlva nem a mai, klasszikus, kissé magának élő IT-ben fog dolgozni. Eljön a commodity IT, szabványos és olcsó, a core IT-hez nem fog kelleni az a szakemberhadsereg, akik kikerülnek manapság computer engineering diplomával? Az előadó szerint az ő lehetőségük más szakterületen (mezőgazdaság, egészségügy, stb) specifikus tudás megszerzése, "just use it".

A legvégén Kertész Zoltán előadásának második felére csődült át a társaság az angol teremből, ahol vicces sztorikat hallgathattunk végfelhasználók adatmentési kísérleteiről. Megtudtuk továbbá, hogy a macskával ellentétben a merevlemezeknek nem árt a mikrohullámú sütő, pontosabban a Kürt munkájában nem sok vizet zavar a véghezvitt rombolás :)

Valós idejű OHV - twitter

Novák Áron küldte be 2010. 02. 13., szo - 12:40 időpontban

Sokan kérdezik tőlem, hogy mire jó a twitter egyáltalán. Most eszembe jutott egy egész érdekes felhasználási mód! Egy adott hash-taggel ellátott csiripelést fel lehet használni valós idejű, direkt visszacsatolásra egyetemi előadásokon, laboron. Például a #szoftlab5 tag használható lenne arra, hogy a hallgató mindjárt a laboron megírja, hogy mi nem tetszett neki (vagy mi volt nagyon jó...) ! Ráadásul én valós időben látom a bejövő tweeteket (telefonon / asztali böngészőn, mindegy...) .

A fizika kultúrtörténete - esszé Novák Áron 2009. 12. 31., cs - 00:27

Nem is olyan régen A fizika kultúrtörténete bejegyzésben ajánlgattam ezt a tárgyat, a szemeszter végén ehelyütt megosztom az esszét, amit beadtam. A követelmény tehát egy esszé (8-10 oldal) és az órára járás (70%). A határidők rugalmasak, az értékelés véleményem szerint korrekt. Aki nem retten el a bejárástól, annak jó szívvel tudom ajánlani a tárgy felvételét. Csak a pontosság kedvéért, a letölthető esszé jeles érdemjegyet hozott.

A fizika kultúrtörténete Novák Áron 2009. 10. 16., p - 00:10

Felvettem A fizika kultúrtörténete című tárgyat, amely az azonos című, Simonyi Károly által írt könyv köré épül. Az előadások katalógusosak, de egészen biztos, hogy olyan új ismeretekkel gazdagodhat a mérnök-palánta, amik hozzájárulhatnak ahhoz, hogy ne egysíkú emberek kerüljenek ki az egyetem falai közül.

Grafika

Novák Áron küldte be 2009. 05. 28., cs - 22:50 időpontban

Miután a (BSc) képzés igazi záró megmérettetése a grafika névvel illetett tárgy, vö.: "ha megvan a grafika, megvan a diploma", gondoltam lebloggolom: levizsgáztam jópár félév után. Na jó, az előző félévben az első kísérlet után elmentem síelni, nem voltam túl kitartó, azt el kell ismerni.

Konzolos RSS hírcsatorna olvasó

Novák Áron küldte be 2009. 04. 18., szo - 17:00 időpontban

Írtam egy házit a UNIX felhasználói és fejlesztői felülete nevű tárgy keretein belül.
Letölthető ZIP formátumban. A program inkább iskoláspélda, semmint való életben kényelmesen használható szoftver, bár nem kéne talán olyan sok neki. A gond inkább az, hogy az emberek nem parancssort használnak, hanem a weben élik az életüket :)

Oracle

Novák Áron küldte be 2009. 02. 24., k - 23:41 időpontban

Végre befejeztem mindenféle felkészülést a holnapi SzoftLab V Oracle mérés megtartásához, a beugrókat összeállítottam, minden nyomtatni való fájl egy mappában van. Nagyjából végigcsináltam magát a feladatsort is.
Holnap 17-kor kiderül, hogy alkalmas vagyok-e mérést vezetni vagy sem!
Még gondolkodom, hogy feldobjam-e a mérés kezdetét valamivel xkcd.com-ról.

DTrace varázsló Novák Áron 2008. 12. 11., cs - 00:48

Felvettem egy remek tárgyat a félévben, a neve az, hogy UNIX rendszerek a gyakorlatban. A tematikát átnézve rá lehet jönni, hogy mitől is voltak olyan jók az előadások :)
Menet közben kellett választani házi feladatot, én DTrace-hez írtam kényelmes felhasználói felületet. Hogy mennyire lett kényelmes, az nem az én asztalom, de a kódot mindenesetre itt közreadom.
A programot privilegizált felhasználó kell futtassa, egyetlen függősége van, a dialog parancsnak az elérési útban kell lennie.

Így mentem a szakdolgozatomat

Novák Áron küldte be 2008. 11. 28., p - 00:33 időpontban

Ebben a félévben szakdolgozatot írok és az ember szereti biztonságban tudni azt a munkát, amin már annyi ideje dolgozik (ugye az önálló laborral kezdődött el jó esetben). Alább szeretném bemutatni azt a rövid héjprogramot (shell script), amit minden este lefuttatok, amikor történt napközben munka a dolgozattal kapcsolatban.