Hallókészülék-hurok újratöltve

Novák Áron küldte be 2016. 10. 05., sze - 13:29 időpontban

Egyszer régen az indukciós hurkokat (amik mikrofon jelét direktben a hallókészülék erősítőjéhez juttatják, kihagyva a hangszóró -> levegő ->mikrofon kalandos útját) T állásban lehetett használni, néhány helyen volt lehetőség csak rá, az egész átvitel elég érzékeny volt a zavarokra.
Nemrégiben új hallókészülékre tettem szert, egy Widex Unique Fashion BTE-re.

Ehhez létezik egy UNI-DEX kiegészító, ami valamilyen módon továbbfejlesztése az indukciós huroknak. A Widex a widex@widex.com -on keresztül sajnos nem volt hajlandó semmiféle információt adni, hogy ez most vajon analóg rendszer, s ez a hallókészülék támogatja a klasszikus hurkos rendszereket, vagy sem. Az egész mentes mindenféle zavartól, azt gyanítom, hogy digitális az átvitel. Cserébe tölteni kell a nyakba akasztható eszközt időnként persze.

Maximálisan bevált a csere, a hallókészülék egy picivel jobb talán, mint a régi Flash Fl-m, viszont a hurok a mindennapi munkát jelentősen megkönnyíti. Hallókészülékesként igazából számítógépes meetingekre eddig nem volt jó megoldás. A fejhallgatótól az ember füle fáj adott idő múlva. A fülhallgató használható (nagy hangerőn), csak akkor a frekvencia-korrekció vész el, néhány embert nem lehet érteni, a hangszóró gerjed a mikrofonnal, satöbbi. Ez az eszköz remekül megoldja a problémát, lényegében ezért cseréltem le csak a régi készüléket. Régen édesapám készített nekem ugyanilyen nyakbaakasztható hurkot, használtam is sokat, ez a fejlesztés nem nagy innováció, viszont mostanra kiforrott. A mikrofonja is remek, többen mondták, hogy sosem volt még ilyen tiszta a hang. Kapcsolgatni sem kell, nincs külön állás, hibátlanul összekeveri a két csatornát, s érzékeli a hurok jelenlétét.

Azt az információt még megosztanám, hogy szerettem volna most megversenyeztetni a gyártókat, de a Siemens egyik hallásközpontja 2 emailre sem reagált. A Widex körúti szalonjában viszont csomó mindent emailben egyeztettem le, átutalással fizettem a végén, az egész ügy véglegesítéséhez, hogy biztosan kell a készülék, vissza se kellett menni személyesen. (A TB támogatás ügyintézése külön történet lesz pár hónap múlva, de az független a vevő-barátságtól)